Mısır Mahkemesinin Kararı Hamas'a Zarar Verecek

Mısır mahkemesinin dün bazı Filistinliler hakkında verdiği idam kararlarının Filistin sahasına ve özellikle de Gazze Şeridi'ne olumsuz yansımalarından endişe edilirken, ilişkilerin her iki halkın da yararına olacak şekilde yeniden düzeltilmesi çağrıları yapılıyor.  

Görüntülenme: 1319 Tarih: 17 Mayıs 2015 04:08
Mısır Mahkemesinin Kararı Hamas'a Zarar Verecek

Kahire Ceza Mahkemesi dün (16 Mayıs Cumartesi) "Cezaevi Baskını Davası" olarak da bilinen davada darbeyle görevden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'yle birlikte 105 kişi hakkında idam cezası vererek dosyalarını onaylaması için Mısır Müftüsü'ne gönderdi. Hakkında idam cezası verilenler arasında Filistinli esirlerin ve şehitlerin de bulunması dikkat çekti.

Yazar ve siyasi analist Talal Ovkel, gelişmelerin bu noktaya gelmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Hamas Hareketi üyeleri hakkında ilk kez bu tür suçlamaların yapılmadığını, isimler dikkatle incelendiğinde suçlananların şehitler veya işgal zindanlarında yatan esirler olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde görev yapan siyasi bilimler profesörü Muhaymir Ebu Sa'de, davayla ilgili ayrıntılara girmekten kaçınarak, kararın Mısır ile Hamas arasındaki ilişkileri daha da kötüleştireceğini ve karmaşıklaşacağını ifade etti.

En-Necah Üniversitesi öğretim görevlilerinden siyasi bilimler profesörü Osman Osman ise kararın yargıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, işgal zindanlarında yatan esirler ve şehitler hakkında karar verilmesinin şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti. Osman, kararın hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

fiem

Yorumlar