İşgal Güçleri Son Üç Savaşlarında Gazze'de 980 Çocuğu Öldürdüler

Savaş hukuku ve çocuk haklarıyla ilgili tüm uluslararası anlaşmaları ayaklar altına alarak rasgele saldırılar düzenleyen siyonist işgal güçleri Gazze'ye yönelik olarak 2008, 2012 ve 2014 yıllarında açtıkları son üç savaşlarında 18 yaşından küçük 980 çocuğu şehit ettiler. Çocuklardan bazılarının da işgal güçleri tarafından esir alındıktan sonra insan kalkanı olarak kullanıldıkları ifade edildi.  

Görüntülenme: 1598 Tarih: 05 Haziran 2015 22:33
İşgal Güçleri Son Üç Savaşlarında Gazze'de 980 Çocuğu Öldürdüler

Konuyla ilgili olarak hazırlanan raporda işgal güçlerinin Gazze'ye yönelik söz konusu savaşlarında bu kadar çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarında ve uygulamalarında 1989'da kabul edilen Uluslararası Çocuk Hakları Anlaşması'nı, 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni ve 1949 Cenevre Sözleşmesi'ni tamamen ihlal ettikleri vurgulandı. Oysa işgal rejimi bütün bu anlaşmaları ve bildirgeleri kabul ettiği iddiasında bulunuyor.

Uluslararası Çocukları Savunma Hareketi tarafından hazırlanan, BM tarafından saldırıların masum kurbanı çocukları anma günü kabul edilen 4 Haziran'da yayınlanan raporda Filistinli çocukların en çok can kaybettikleri yılın da 2014 olduğu ifade edildi. 2014 yılında gerçekleştirilen saldırılarda Gazze'de 530 çocuk hayatını kaybetti.

Raporda, saldırıya maruz kalan evlerinden kaçarak kendilerine sığınak aradıkları sırada keskin nişancıların kurşunlarına hedef olarak öldürülen çocukların manzaralarının ise asla zihinlerden silinemeyeceğine dikkat çekildi.

Raporda, Gazze'de bu saldırılar ve katliamlar devam ederken Batı Yaka bölgesinde de yine çocukları hedef alan kovalamaların, korkutma amaçlı uygulamaların, toplu halde gözaltına almaların ve toplu cezalandırmaların kesintisiz bir şekilde devam ettiğine dikkat çekildi. 2014 yılında Batı Yaka bölgesinde ayda ortalama 197 çocuğun tutuklandığına dikkat çekilerek bunun da 2013'teki orana yakın olduğu ifade edildi.

Demokrasi ve Hukuk İçin İnsan Merkezi tarafından yapılan açıklamada da Gazze'ye uygulanan abluka yüzünden çocuklara yaşatılan zorlukların ve sıkıntıların tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olduğuna dikkat çekildi. 

Yorumlar