"Gazze'de insani kriz görülmemiş boyutta"

İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de yoksulluk ve işsizliğin "daha önce görülmemiş boyutlara" ulaştığı ve bölgenin büyük bir "insani krizin" eşiğinde olduğu belirtildi.  

Görüntülenme: 1452 Tarih: 07 Haziran 2015 01:14

 

 Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlar ve uluslararası araştırmaların Gazze'ye yönelik verilerini AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, bölgedeki durumun vahametine dikkati çekti.

Filistinli siyasi analist ve yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım, bölgedeki sorunlara değinerek, "Gazze'deki insani durum daha önce görülmemiş derecede kötü boyutlara ulaştı. Bölgede işsizlik ve yoksulluk oranlarının ciddi boyutlara ulaşması, siyasi bir çözümün bulunmaması ve İsrail'in saldırılarının ardından imar çalışmalarını gecikmesi söz konusu. Öfke ve hayal kırıklıklarının oluşturduğu zaman ayarlı bir bombadan söz ediyoruz ve her an infilak edebilir" dedi.

"Gazzeliler umutsuzluğa sürükleniyor"

Dünya Bankasının Gazze ve Batı Şeria'dan sorumlu yöneticisi Steen Lau Jorgensen de işsizlik ve yoksulluk oranlarının endişe verici olduğunu ifade ederek, "Gazze pazarının iş bulma fırsatı sağlamaması göz önüne alındığında, ekonomik beklentiler de rahatsızlık verici" değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu durumun gençler başta olmak üzere Gazzelilerin büyük bir kısmını umutsuzluğa sürüklediğini kaydeden Jorgensen, "İsrail'in son saldırısı ve devam eden ablukanın Gazze ekonomisi ile insanların yaşam standartlarına yıkıcı etkisi olduğunu" söyledi.

GazzeTicaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Tabba, Gazze'nin "çöküşün eşiğine" olduğunu vurgulayarak, bölgedeki durumu "felaket" olarak nitelendirdi.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi İktisadi İlimler Bölümü Öğretim Görevlisi Muin Recep de "Yerel ve uluslararası kuruluşların raporları, özellikle kalkınma ve imarın olmayışı nedeniyle Gazzelilerin daha fazla ümitsizliğe kapıldığı yönünde. Söz konusu şartlar da durumu patlamaya hazır bir bomba haline getirdi" dedi.

"Umutsuzluk Gazzelileri şiddete sevk ediyor"

Gazze'deki İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Prof Dr. Hani el-Besus, "Yeniden imar için acele edilmemesi, Gazze'deki durumu her an patlamaya hazır bir volkan haline getiriyor. Her geçen gün yükselen rakamlar, yaklaşık 10 yıldan bu yana abluka altında olan Gazzelileri içine düştükleri umutsuzluk yüzünden şiddete sevk ediyor" diye konuştu.

Gazze'deki İşçi Birliği, abluka ve İsrail'in son saldırılarının ardından 330 bin işçiden 200 bininin işsiz olduğunu belirtiyor.

Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan raporda, Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, "1,8 milyon kişilik Gazze nüfusunun yüzde 43'ü işsiz ve bu dünyadaki en yüksek oran. Genç işsizlik oranı da geçen yılın sonunda yaklaşık yüzde 60'a ulaştı" denilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) 65. yıl dönümü toplantısında yaptığı konuşmada da "Gazze, giderek artan biçimde barut fıçısına dönmüş durumda. Hayal kırıklıkları ve kızgınlık fitili ateşleyecek. Hemen eyleme geçilmesi gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

 

Kaynak : AA

Yorumlar