Gazze Ramazan'ı Nasıl Karşıladı?

“Yeni Rengiyle Ramazan” adı altında bir kampanya başlatıldı.  

Görüntülenme: 1335 Tarih: 21 Haziran 2015 23:45
Gazze Ramazan'ı Nasıl Karşıladı?

Geçen yılki Ramazan ayını siyonist İsrail’in saldırıları arasında geçiren Gazze’de bu yıl bazı mahahallelerde farklı bir etkinlik düzenlendi. Ramazanın gelişiyle geçen yıl iftar ve sahur sofralarında ya da fırın kuyruğunda beklerken öldürülen yakınlarını hatırlayan, kaybettiklerini özleyen Filistinlilerin yüzlerini güldürebilmek için Gazze’nin doğusundaki ez-Zeytun ilçesinde “Yeni Rengiyle Ramazan” adı altında bir kampanya başlatıldı.

Psikolojik olarak ilçe sakinlerini rahatlatmayı hedefleyen kampanya kapsamında, türlü renkte boyalar ve yetenekli ellerin fırça vuruşlarıyla cansız duvarlara hayatın güzel yüzü resmedildi.

Evleri ve sokakları boyama fikrinin sahibi ressam Muhammed es-Saidi, geçen yıl yaşanan “korkunç” saldırıların ardından, bu Ramazan ayında evlerini boyayarak Gazzelileri mutlu etmek istediklerini ifade etti.

Dokuz yıldan bu yana devam eden İsrail ablukası nedeniyle de Gazzelilerin yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeye çalıştıklarını belirten Saidi, “Kullandığımız bu canlı renklerle üzüntü ve kederleri gidermeyi, hayatın ve umudun izini sürmeyi, Gazze’nin güzel yüzünü görünür hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Kampanyaya katılarak evleri boyamaya başladığını söyleyen ilçe sakinlerinden Yusuf Meleke de “Ölüm ve işkence renkleriyle son saldırıların çizdiği o karanlık resmi unutturmaya, boyayarak canlandırdığımız evleriyle biraz olsun umut telkin etmeye çabalıyoruz. Bu ramazanın geçen yıl yaşadıklarımızı değiştiren yeni bir rengi olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Meleke, boyadıkları çömleklere çiçek ektiklerini, otomobil lastikleri ile boş saksıları da boyayıp duvarlara astıklarını belirtti.

İsrail’in 7 Temmuz 2014’te Gazze’ye başlattığı, Ramazan ayına denk gelen ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Yaşamını yitiren Filistinlilerin çoğunluğunu kadınlar ve çocukların da aralarında bulunduğu siviller oluşturuyor. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılırken, binlerce bina hasar görmüştü. Saldırılarda atılan bazı patlayıcıların daha sonra infilak etmesi sonucu da ölenler olmuştu.

Dünya Bülteni

 

Yorumlar