Netanyahu Amerikalı Siyonistleri Obama'nın Üstüne Salıyor

ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki söz düellosu devam ediyor...  

Görüntülenme: 1003 Tarih: 06 Ağustos 2015 06:41
Netanyahu Amerikalı Siyonistleri Obama'nın Üstüne Salıyor

İran'la yapılan nükleer anlaşmanın ABD Kongresi'nde oylanmasına bir ay kala, ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında söz düellosu yaşandığı öne sürüldü. Obama nükleer anlaşmayla ilgili bugüne kadar yapılan en önemli diplomatik karar olarak yorumlarken, Netanyahu ise Amerikan Yahudilerine seslenerek anlaşmanın veto edilmesi gerektiğini söyledi.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Salı günü Beyaz Saray'da anlaşmanın onaylanmasına karşı çıkan Amerikalı Yahudi cemiyetlerini ağırlayan Obama, iki saat kadar süren toplantıda, katılımcılara anlaşmaya muhalefet ederken gerçeklere bağlı kalma çağrısında bulundu. ABD Başkanı, nükleer anlaşmanın ülkenin “Irak Savaşı'na girmesinden bu yana almak üzere olduğu en önemli diplomatik karar” olduğunu vurguladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise salı günü katıldığı canlı internet yayınında, Amerikan Yahudilerine seslenerek anlaşmanın veto edilmesi gerektiğini söyledi. İran'la varılan mutabakat metni için “kötü bir anlaşma” nitelemesini yapan Netanyahu, “İran'la nükleer anlaşma, İran'ın bombaya giden yolunu tıkamıyor, gerçekte İran'ın (nükleer) bombaya giden yolda önünü açıyor.” dedi. Obama'nın anlaşmaya karşı çıkanları savaş yanlısı olarak gösterdiğini ve bunun “bütünüyle yanlış” olduğunu söyleyen Netanyahu, ülkesinin savaş değil, barış istediğini savundu.

Dün de Washington'daki Amerikan Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Obama, anlaşmaya karşı çıkan siyasetçilerin 2003 yılındaki Irak savaşını savunduklarını ifade etti. Obama'nın konuşmasının 1963 yılında Başkan Kennedy ile Sovyetler arasında imzalanan ‘Nükleer Denemelerin Yasaklanması Antlaşması'nın yıldönümüne denk gelmesi ve yer olarak da yine Kennedy'nin nükleer silahsızlanma çağrısı yaptığı Amerikan Üniversitesi'nin seçilmesi dikkat çekti.

timeturk

Yorumlar