Meşal Tonny Blair'in Davetine Ne Cevap Verdi?

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, eski Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Bair’in İsrail ile anlaşma için yapılan müzakereler kapsamındaki Londra davetini reddetti.  

Görüntülenme: 1282 Tarih: 21 Ağustos 2015 03:45
Meşal Tonny Blair'in Davetine Ne Cevap Verdi?

Hamas, son Gazze savaşının ardından İsrail ile uzun vadeli bir ateşkes anlaşması için dolaylı müzakereler yürütüyor. Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal bu müzakereler kapsamında Katar’da eski Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair ile dört kez bir araya geldi. İki lider arasındaki son görüşmede Londra’ya bir ziyaret gündeme gelmedi. Ancak Middle East Eye haber sitesine göre Blair, Meşal’i Londra’ya davet etti. Meşal ise daveti reddetti.

Konuyla yakından ilgili kaynaklara dayandırılan haberde Blair, Meşal’e davetin resmi olduğunu vurgulayarak, İngiltere Başbakanı David Cameron’un ve ABD’nin bilgisinde olduğunu aktardı.

İsrail’in Haaretz gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili, Blair’in Meşal’le ilk görüşmesinden önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeyi talep ettiğini söyledi. Yetkiliye göre Netanyahu, Hamas’a mesaj iletmek konusunda Blair’e resmi bir yetki vermeyi kabul etmedi ancak Blair’in çabalarını bir fizibilite çalışması olarak kabul etti.

Kaynaklara göre, masadaki fikirler arasında Gazze’ye ablukanın kaldırılması karşılığında, İsrail ile beş yıllık süreyle ateşkes anlaşması var. Gazze’nin yeniden inşa edilmesi ve bir deniz limanının kurulması ya da uluslararası toplumun gözetiminde Yunanistan’ın bir deniz limanının Gazze için çalıştırılması da görüşülen fikirler arasında.

Blair'in daveti Hamas'ı böldü

Konuyla ilgili bilgiye sahip bir kaynak, Blair’in Londra ziyareti teklifinin Hamas’ın içinde fikir ayrılığı yarattığını söyledi. Kaynağa göre Hamas'da bir grup, ziyaretin büyük bir reklam olabileceğini hatta Hamas’ın Avrupa terör listesinden çıkarılması yönünde bir adım olabileceğini düşünüyor. Ancak diğer bir kesim bu ziyaretin Hamas’ı "ikinci bir başarısız Oslo’ya" sürükleyeceği ve bir deniz limanı ile havalimanı karşılığında İsrail’e karşı direnişi bitireceği görüşünde.

Hamas lideri Meşal, 13 Ağustos'ta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Meşal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davudoğlu ile bir araya gelmişti. AFP, Türkiye'nin de bu müzakerelerde yer aldığını öne sürmüştü.

Fetih müzakerelere tepkili

Hamas’ın İsrail’le dolaylı müzakereleri, Fetih Hareketi liderliğindeki Filistin yönetiminin tepkisine neden oldu. Zira ilk kez böyle bir müzakereye Fetih Hareketi dâhil edilmedi. Buna karşılık Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçen yıl Hamas’la uzun bir müzakere sonucunda kurulan birlik hükümetinde değişikliğe gitmeye karar verdi.

İsrail, 2006'da düzenlenen demokratik seçimi kazanan Hamas'ı kabul etmediği gerekçesiyle Gazze'yi abluka altında tutuyor. Ablukadan dolayı Gazzeliler zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor. İsrail'in Gazze'den atılan roketleri bahane ederek geçen yıl Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk, kadın ve yaşlı iki binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

 

 

Kaynak : El-Cezire Türk

Yorumlar