Siyonist İsrail'in Suud-İran Gerilimine Bakışı Nasıl?

Suud'da 47 kişinin idam edilmesinin ardından İran'da düzenlenen gösteriler ve bunu takip eden iki ülke arasındaki kriz İsrail tarafından da takip ediliyor.  

Görüntülenme: 1152 Tarih: 05 Ocak 2016 08:22
Siyonist İsrail'in Suud-İran Gerilimine Bakışı Nasıl?

Konuyla ilgili İsrail'in "The Jerusalem Post" gazetesine konuşan eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı askeri istihbaratçı Yaakov Amidror, bu krizin İsrail'e iki farklı şekilde yansıyabileceğini söyledi. Amidror bunlardan ilkinin Suud ve İran'ın farklı güçleri desteklediği Suriye'de savaşın daha da uzaması olacağını belirtti. Admiror ikinci olarak ise Tahran hükümetinin, İsrail ile ilgili bir karar verirken artık Riyad ile yaşadığı krizi de göz önünde tutacağını, bunun İran'ın önünde bir engel olacağını ifade etti.

Şu an Bar-ilan Üniversitesi Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde kıdemli uzman olan Amidror, Suriye krizine dair müzakere girişimlerine atıfta bulunarak şunları söyledi: "Bu bölgeye sükunet getirebileceğini düşünenlerin nerede olduklarından haberi yok. Yanan ateşe çok fazla benzin döküldüğü aşikar, bu alevleri söndürmenin ise ne kadar süreceğine dair bir fikrim yok."

Suriye'de devam eden savaşın İsrail için olumlu veya olumsuz olduğuna dair bir yorum yapmaktan kaçınan Amidror, bunun İsrail'in Kuzey sınırında yaşananlara nasıl bakıldığı ile alakalı olduğunu belirtti.

Bazı insanların Suriye'deki kaos ortamının İsrail için kötü olduğunu ve İsrail'e düşman çeşitli unsurların İsrail sınırlarına kadar kendilerine daha rahat hareket alanı bulduklarını düşündüğünü söyleyen Amidror, bazılarının ise Suriye'deki krizle uğraşmanın İran ve Hizbullah'ı İsrail'e odaklanmaktan alıkoyduğunu düşündüğünü belirtti. Amidror, bu düşünce doğrultusunda Suriye'nin İsrail için artık tehdit olmaktan çıktığının düşünüldüğünü belirtti.

Hiçbir ülkenin sınırsız enerjiye sahip olmadığının altını çize Amidror, bundan böyle İran'ın kararlarını verirken Suudi Arabistan ile yaşadığı sürtüşmeyi de hesaba katması gerektiğini belirtti ve İran için "başka şeylerle meşgul olacaklar" dedi.

Bu durumun İsrail'e karşı bir şey yapmamaları anlamına gelmediğinin altını çizen Admiror, bu durumun İsrail'e karşı intikam planları yapan Hizbullah'ı çok etkileyeceğini düşünmediğini belirtti; “Ancak bundan böyle İran, İsrail ile ilgili bir plan yaptığında ‘üzerinde durmamız gereken başka meselelerimiz var’ diyecek birileri olacak” dedi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin ardından Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı yumuşadığına dikkat çeken Amidror, Suud ile yaşanan gerilimin de İran'ın dış politikasında bazı değişiklikler yapabileceğini ifade etti.

Amidror'un Sudi Arabistan'ın olası bir çatışma halinde etrafına bakıp müttefiklerinin kim olduğuna baktığında uzun bir liste bulamayacağını belirtmesi üzerine, Jerusalem Post muhabiri İran tehdidine karşı Suudi Arabistan'ın istihbarat ve lojistik destek için İsrail'e yönelip yönelmeyeceğini sordu. Admiror ise bu konu hakkında söyleyebileceği "akıllıca bir şeyleri" olmadığını belirtti.

 

İSLAMİANALİZ

Yorumlar