Avrupa Birliği'nden Tarihi Gazze Kararı

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın sona erdirilmesini, kapıların tamamen açılmasını ve Gazze'nin yeniden imarının yapılmasını istedi.  

Görüntülenme: 1443 Tarih: 19 Ocak 2016 13:29
Avrupa Birliği'nden Tarihi Gazze Kararı

Batı Yaka'daki "İsrail" yerleşkelerinin gayri meşru olduğunu belirten konsey, söz konusu yerleşkelerin bölge barışının önünde engel olduğunu ifade etti.

Konsey tarafından dün akşam (18 Ocak Pazartesi) yayınlanan bildiride, Gazze Şeridi'ndeki durumun değişmesi için başta ablukanın kaldırılması ve kapıların açılması olmak üzere tüm tarafların acil adımlar atması gerektiğine dikkat çekildi.

Batı Yaka'daki Yahudi yerleşkelerinin uluslararası hukuka göre gayri meşru olduğuna işaret eden Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi, yerleşkelerin bölge barışının önünde engel teşkil ettiğini ve iki devletli çözümü imkânsız hale getirdiğini belirtti.

Bildiride ayrıca, işgal rejimine Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerine son vermesi ve 2001 yılından bu yana kurulan yerleşkelerin boşaltılması çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği, Filistinli gruplardan da ulusal uzlaşıyı sağlamalarını, güçlü ve demokratik kurumlar tesis etmelerini istedi.

fiem

Yorumlar