Kudüs İntifadasının Bir Yıllık Bilançosu

Siyonist Rejim'in alışık olmadığı yeni bir meydan okuma 'Kudüs İntifadası' ve 1 yıllık bilanço. 

Görüntülenme: 1718 Tarih: 05 Ekim 2016 19:03
Kudüs İntifadasının Bir Yıllık Bilançosu

Kudüs Merkezi, bir yılı geride bırakan Kudüs intifadasıyla ilgili ayrıntılı bir dosya hazırladı. Filistin Enformasyon Merkezi söz konusu raporu özetleyerek sundu.
 
Kudüs Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre Ekim 2015 tarihinde başlayan ve bir yılı geride bırakan Kudüs intifadasında şimdiye kadar 77’si El-Halil şehrinden olmak üzere 249 Filistinli şehit oldu, 18 bin 300 Filistinli de yaralandı.
 
Rapora göre, bu süre içinde Filistinlilerin bıçaklı, araçlı ve silahlı eylemleri neticesinde ise 40 Siyonist hayatını kaybetti, 672 Siyonist de yaralandı. Kudüs intifadasının başından bu yana 121 bıçaklı eylem, 27 araçlı eylem, 100 silahlı eylem, 1422 molotoflu eylem, 4234 taşlı eylem ve 29’u Gazze’den 60 füze atışı gerçekleşti.
 
Batı Yaka, işgal altındaki Kudüs ve Gazze sınırında Filistin halkına karşı tutuklamalarını artıran işgal güçleri başta 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarındaki İslamî Hareket lideri Şeyh Raid Salah olmak üzere 8500 Filistinli erkek ve kadını tutukladı.
 
Rapordan önemli pasajlar:
 
Ekim 2015’te patlak veren intifadada şimdiye kadar 249 Filistinli şehit oldu. Şehitlerden biri Sudan biri de Ürdün vatandaşı. Batı Yaka’dan 215, Kudüs ve Gazze’den 30 ve 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarından ise 2 kişi şehit oldu.
 
Rapora göre 2016 yılı başından şimdiye kadar 104 kişi şehit olurken, şehirlere göre şehit dağılımı ise şöyledir:
 
El-Halil’den 77, Kudüs’ten 53, Ramallah’tan 22, Cenin’den 21, Beytlahim’den 15, Nablus’tan 14, Tulkerem’den 5, Selfit’ten 4, Kalkiliya’dan ise 2 kişi şehit oldu.
 
Yaş gruplarına göre şehitlerin dağılımı ise şöyle:
 
Kudüs intifadasında 18 yaşın altında 68 çocuk şehit oldu. Bunların en küçüğü işgal güçlerinin Beyt Ficar beldesine attıkları gaz bombalarıyla şehit olan üç aylık Ramazan Muhammed Sevabite’dir. Bu yaş grubu şehitlerin %27’sini oluşturuyor.
 
Kudüs intifadasında 9’u 18 yaşın altında 22 bayan şehit oldu.
 
Araştırmaya göre şehit ailelerinin %80’i şehadet haberini basın öğrenirken, ailelerin %86’sı şehitlerin durumlarını takip eden ve ilgilenen kurumlardan memnun değil.
 
Gruplardan bağımsız (bireysel) eylem yapıp şehit olanlar %60 oranında iken, %23’ü bir grup veya hareketin mensubu veya sempatizanıdır.
 
İşgal yönetimi şehit olanların cenazelerini büyük oranda teslim ederken, halen 17 cenazeyi teslim etmedi.
 
Tutuklamalar
 
Ekim 2015’den bu yana işgal güçleri Batı Yaka, Kudüs, Gazze ve 1948 yılında işgal edilmiş Filistin topraklarda 8500 erkek ve kadını tutuklandı.
 
İşgal güçleri Filistinlileri tutuklamak için yaptığı 600’den fazla baskın ve operasyonlarda ise ortalama günde 20 kişiyi tutukladı.
 
Aynı süre içinde tutuklanan erkek çocukların sayısı 2155’i buldu. Bunların en küçüğü 12 yaşındaki Ali Alkem’dir. Yine bu sürede aralarında 40’ı küçük kız çocuk olmak üzere 271 kadın tutuklandı. Bunlardan 6’sı bıçaklı eylemde bulundukları iddiasıyla olay yerinde yaralandı.
 
Yine bu süre içinde Hamas’ın parlamento grubu olan Değişim ve Islah grubundan 5 milletvekilini tutuklayan işgal güçleri, 79 basın mensubunu da tutukladı.
 
Sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları açıklama ve paylaşımlar nedeniyle “şiddeti körükledikleri” iddiasıyla 250 kişi tutuklandı.
 
Siyonist işgalcilerin kayıpları
 
Merkezin hazırladığı istatistiki rapora göre Ekim 2015 tarihinde başlayan Kudüs intifadasında 40 Siyonist öldü, 672 Siyonist de yaralandı.
 
Kudüs intifadası olarak kayıtlara geçen bu intifadada Filistinli gençler Siyonist işgal askerleri ile istihbarat elemanlarını özellikle hedef alıyorlar. Eylemler bireysel de olsa
seçilen hedefler ve taktikler işgal askerlerini ve Siyonist toplumu şok etmeye yetiyor.
 
Filistinli gençler bıçaklı eylemin yanında, taşlı, araçlı ve silahlı eylemlerle intifadayı sürdürüyorlar. Keskin nişancıların El-Halil’de yaptıkları eylemler işgal ordusunu derinden sarsarken, işgalci toplumun orduya güvenini önemli ölçüde zedeledi.
 
Bu süre içinde 121 bıçaklı eylem, 27 araçlı eylem, 100 silahlı eylem, 1422 molotoflu eylem, 4234 taşlı eylem ve 60 füze atışı eylemi gerçekleşti.
İntifadanın özelliği
 
İntifadanın geliştirilmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan Kudüs Merkezi araştırma birimi Müdürü İmad Ebu Avvad, “kullanılan metot ve araçlar basit olmasına rağmen Kudüs intifadası işgal rejimindeki siyasi ve güvenlik karar merkezlerindeki yöneticileri şok etti. Eylemler olayları ve gelişmeleri kestiremeyen işgal rejimi istihbaratı için de büyük bir başarısızlıktır. Bunun yanında olayların üstesinden gelemeyen işgal hükümeti için de aynı başarısızlık söz konusudur” dedi.
 
Avvad değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
 
“Bu intifada işgalci İsrail’in alışık olmadığı kendine özgü yeni bir meydan okumadır. Bir taraftan takip edilmesi güç bireyler tarafından eylemler yapılırken, diğer taraftan zamanla bu bireysel eylemlerin daha örgütlü ve nitelikli eylemlere dönüşme ihtimali var.”
 
İntifada sürecinde işgal rejimindeki zararlara gelince, eylemler neticesinde işgal rejimi tarafında meydana gelen can kayıpları her ne kadar az da olsa, eylemlerin yarattığı korku daha önce yaşanmamıştı. Eylemlerin ekonomi ve turizm üzerindeki etkileri çok daha ağırdır.
 
İntifadanın gerilemesinin nedenleri
 
Merkezin müdürü Ala Er-Rimavi, Kudüs intifadasının son beş ayda fazlasıyla sönük geçtiğini, kuzey ve orta bölgelerde intifada tablolarının görülmediğini, Kudüs ve El-Halil’de de benzer durumların olduğunu söyledi.
 
Er-Rimavi’ye göre intifadanın bu şekilde gerilemesinin temel nedenleri var, onlar da şunlardır:
 
Birincisi: Filistin Yönetimi’nin tutumu
Filistin Yönetimi intifadanın başında susmayı tercih etti. Bu da olumlu bir tavırdı. Ancak üç ay sonra gençlerin işgal güçleriyle temasını sağlayacak noktalara gitmelerini engellemesi, intifadayı önemli ölçüde etkiledi.
 
İkincisi: Grupların tutumu
Öğrenci gruplarının özellikle de İslami Kitle öğrenci grubunun etkin bir varlığı vardı. Ancak dördüncü ayda bu katılım azaldı ve bu intifadayı olumsuz etkiledi.
 
Üçüncüsü: İntifadanın toplumsal tabanı
Kudüs intifadası halkın %80’lik bir desteğine sahip. Bu durumu gören işgal rejimi geniş çaplı tutuklamalarla ve orantısız güçle bu desteği kırmaya çalıştı.
 
Kudüs Merkezi’ne göre intifada son aylarda gerilediyse de, siyasi atmosfer bireysel ve yarı örgütlü eylemlerin başlamasına adaydır.
 

fiem

Yorumlar