‘İslami Cihat, Gazze’yi ve Hamas’ı yalıtılmışlıktan kurtardı’

İslami Cihat heyetinin Hamas’la Mısır arasında barış sağlanması için yaptığı girişimlerin başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.  

Görüntülenme: 1818 Tarih: 17 Mart 2015 14:11
‘İslami Cihat, Gazze’yi ve Hamas’ı yalıtılmışlıktan kurtardı’

Filistinli Gazeteci Esma el-Gul, Al Monitor için kaleme aldığı yazısında İslami Cihat heyetinin Mısır ziyaretinin başarılı geçtiğini ve Gazze’ye uygulanan ablukanın aşamalı olarak kırılmasını öngören sonuçlar elde edildiğini yazdı.

Mısır’ın geçen hafta Rafah sınır kapısını açmasının İslami Cihat heyetinin Kahire ziyaretinin başarılı geçtiğinin bir göstergesi olduğunu belirten yazar, İslami Cihat’tan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin şunları söylediğini nakletti:

İslami Cihat heyetinin Mısır’a sunduğu öneri, iki taraf arasındaki sınır kapısının sorumluluğunun Filistin Özerk Yönetimi Muhafızlarına bırakılması şartı üzerine yoğunlaşmıştı. Ayrıca Mısır’ın Filistin ulusal uzlaşması için çalışmalarına yeniden başlaması ve Hamas’la olan ihtilafların ortadan kaldırılması konuları da vurgulandı.

İslami Cihat liderlerinden Ahmed el-Mudellel de Filistinli yaralıların tedavisi için sınır kapısının açık tutulmasının önemine dikkat çekti ve el-Fetih ve Hamas’tan bazı kişilerin İslami Cihat’ın çözüm planına yönelik eleştirilerine cevaben: “Biz kimseden teşekkür beklemiyoruz ve Gazze ablukasının kaldırılması için var olan ulusal uzlaşma konsensüsünün dışından konuşan kişilerin söylediklerine de önem vermiyoruz. İslami Cihat kimsenin yerini almak istemiyor” dedi.

Sınır kapılarının 6 aydır kapalı olmasının ve Filistinli gruplar arasındaki iç ihtilafların yeniden başlamasının Gazze’deki durumu daha da buhranlı hale getirdiğini belirten yazar, Filistinli analistlerden kerem Ataullah’ın da şunları söylediğini nakletti:

İslami Cihat Hamas’ı da Gazze’yi de yalıtılmışlıktan kurtardı

“İslami Cihat, mevcut krizlerin çözümü için pratik bir çözüm yolu ortaya koydu. Hamas’ı ve Gazze halkını, yalıtılmışlıktan kurtardı. İslami Cihat en uygun arabulucudur. Hem Mısır’la hem de Mahmud Abbas’la iyi ilişkilere sahiptir. İslami Cihat, Gazze’deki sorunların çözümü için güzel ilerlemeler sağladı”     

Filistinli Gazeteci Esma el-Gul’in yazısında görüşlerine yer verdiği Filistinli diğer analistler de Mısır’ın İslami Cihat’ın çözüm girişimine olumlu cevap verdiğini belirterek İslami Cihat’ın son Gazze savaşındaki tutumunu koruduğunu ve Gazze ile İsrail arasındaki ateşkeste Mısır’ın gözlemci rolünü sürdürmesinde ısrar etmesinin bunda etkili olduğunu ifade etti.

İslami Cihat heyeti, Mısır’daki bir mahkemenin Hamas’ı terör örgütü ilan etmesinden sonra Kahire’ye gitmiş ve örgütün Basın Sözcüsü Davud Şehab, el-Hayat gazetesine verdiği demecinde Kahire’ye giden heyetin temaslarının başarılı geçtiğini belirterek “İslami Cihat, ulusal ve tarihi sorumluluğu çerçevesinde Filistin halkının çıkarlarını korumak için Mısır’la iyi ilişkilerini devam ettirerek bu ziyareti gerçekleştirmiştir” demişti.

 
Kaynak: YDH

Yorumlar