Doğu Kudüs'te Filistinlilerle Siyonist Askerler Arasında Çatışma Çıktı

Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde İsrail polisi ile Filistinliler arasında çatışma çıktı. İsrail polisi çatışmalarda ise ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıyor.  

Görüntülenme: 1221 Tarih: 04 Ekim 2015 02:01
Doğu Kudüs'te Filistinlilerle Siyonist Askerler Arasında Çatışma Çıktı

Doğu Kudüs'ün İseviyye mahallesinde İsrail polisi ile Filistinliler arasında çatışma çıktı. İsrail polisi, bir Yahudi yerleşimciyi bıçakladığı gerekçesiyle dün gece vurarak öldürdüğü Fadi Allon (22) isimli Filistinli gencin evinin etrafında yoğunlaşan çatışmalarda ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıyor.

Çöp tenekeleri ve diğer materyallerle yollara barikatlar kuran Filistinli gençler ise polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli atarak karşılık veriyor. İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Polis İseviyye'de çıkan karışıklığa müdahale ederek isyancıları bastırıyor" ifadesini kullandı. Rosenfeld, çıkan olaylarda yaralanan olmadığını belirtti.

134 YAHUDİ YERLEŞİMCİ AKSA'NIN AVLUSUNA GİRDİ

Öte yandan Mescid-i Aksa avlusuna bugün 134 Yahudi yerleşimcinin girdiği bildirildi. Aksa Genel Müdürü Ömer Kisvani, sabah saat 7.30 ile 11.30 saatleri arasında İsrail polisi eşliğinde 111 Yahudi yerleşimcinin Aksa'nın avlusuna girdiğini söyledi.

Saat 13.30 ile 14.30 arasında da 23 Yahudi yerleşimcinin daha avluya girdiğini belirten Kisvan, İsrail'in kısıtlamalarından dolayı mescitte neredeyse hiçbir Müslümanın bulunmadığını ifade etti. Aksa'ya yönelik ihlallerin sonuçlarından İsrail'in sorumlu olacağını kaydeden Kisvani, "Bu ihlaller devam ederse zaten yüksek olan tansiyon Kudüs ve Batı Şeria'da daha da artacaktır" uyarısında bulundu.

FİLİSTİNLİLERİN KUDÜS'E GİRİŞİ YASAK

Filistinlilerin, Eski Şehir olarak bilinen Kudüs'ün sur içi bölgesi ve Mescid-i Aksa'ya girişlerine sınırlama getirilmişti. İsrail polisinden gece yapılan açıklamada, 2 gün geçerli olacağı belirtilen yasak kapsamında, "İsrail vatandaşı olan, Eski Şehir'de yaşayan, okuyan ve çalışanlarla turistler" dışında kalanların Eski Şehre girmesine izin verilmeyeceği kaydedilmişti.

Kararın "2 İsraillinin öldüğü, 2 İsraillinin de yaralandığı saldırıların" ardından alındığı vurgulanan açıklamada, Mescid-i Aksa'ya ise 50 yaş altı Müslüman erkeklerin alınmayacağı ifade edilmişti. Eski Şehrin giriş kapılarına demir barikatlar kuran İsrail polisi, tek tek kimlik kontrolü yaparak Filistinlileri içeri almıyor.

TÜM DÜKKANLAR KAPALI

İsrail'in uygulamalarını protesto eden Filistinliler, Kudüs'te bugün dükkan ve iş yerlerini açmadı, çocuklarını okullara göndermedi. Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu şehirde, yüzlerce İsrail askeri ve polisi ise köşe başlarını tutmuş durumda. Ayrıca şehir balonlara yerleştirilen kameralar ve polis helikopterleri tarafından da aralıksız gözetleniyor.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi nedeniyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleri ile Filistinliler arasında meydana gelen arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor. Nablus yakınlarında geçen perşembe günü "Elon Moreh ve İtamar (Yahudi yerleşim yerleri) arasında seyahat eden bir araca ateş açılması sonucu 2 Yahudi yerleşimci hayatını kaybetmişti.

FİLİSTİNLİ BEBEK YAKILARAK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin ağustosta Nablus kentinin Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında, 18 aylık Ali Devabişe hayatını kaybetmiş, anne, baba ve 4 yaşındaki kardeşi ağır yaralanmıştı. Baba Saad ve anne Riham Devabişe tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirmişti. İsrail'in 1967'den beri işgal altında tutuğu Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu yerleşim yerleri yasa dışı kabul ediliyor.

dunya bulteni

Yorumlar