UNESCO Mescid-i Aksa'nın Kime Ait Olduğunu Açıkladı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), dün (13 Ekim Perşembe) Yahudilerin Mescidi Aksa ile dini bir bağlarının olmadığı aksine buranın Müslümanların kutsal mekânı olduğuyla ilgili kararı onayladı.  

Görüntülenme: 2843 Tarih: 14 Ekim 2016 15:30
UNESCO Mescid-i Aksa'nın Kime Ait Olduğunu Açıkladı

Kurula gelen karara 24 ülke olumlu oy kullanırken, 26 ülke oy vermedi, 6 ülke karşı çıktı ve iki ülke de hazır bulunmadı.

Onaylanan kararda, Babu’r-Rahme, Babu’l-Meğaribe, Mescidi Aksa’nın Batı Duvarı ile Burak Alanı’nın Mescidi Aksa’nın olmazsa olmaz parçaları olduğu hatırlatılarak, İsrail’in Ürdün İslamî Vakıflar İdaresinin 1967 işgalinden öncesi gibi burayı restore etmesine ve imar etmesine olanak vermesi gerektiği vurgulandı.

Kararda işgal rejiminin 5 Haziran 1967 yılından sonra yaptığı bütün işlemlerin de geçersiz olduğu ifade edildi.

Kararın onaylanmaması için işgal rejimi yoğun çaba harcarken, daha önce karara olumlu bakan birçok Avrupa ülkesinin oylamaya katılmamasını sağladı.

Karardan sonra açıklama yapan Kudüs Müftüsü, Kudüs Evkaf Müdürü, Kudüs’teki Yüksek İslam Heyeti ve Kudüs’teki İslam-Hıristiyan Heyeti, kararı onaylayan dünyanın özgür insanlarına teşekkür ettiler.

İşgal rejiminde karara tepki gösteren yetkililerden Ziraat Bakanı, Aksa’ya baskınları artırıp kararı anlamsız kılmaya ve içini boşaltmaya davet etti.

Karara tepki gösteren işgal rejimindeki gazetelerden Haaretz ise, kararın 1974 yılından beri alınmış en tehlikeli karar olduğunu yazdı. 

fiem

Yorumlar