İsrailli Yazar Siyonist Rejimin İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Taşıdı

İsrail emniyet birimleri, kendi arşivlerindeki binlerce sivil katliamın raporlarını gizlemeye devam etmektedir ve birçok Filistinli sivilin maruz kaldığı işkence ve cinayetler hakkında bilgi aktarmama kararı almıştır.  

Görüntülenme: 2112 Tarih: 21 Şubat 2019 18:28
İsrailli Yazar Siyonist Rejimin İnsan Hakları İhlallerini Gündeme Taşıdı

Qodsna, Kaliforniya'da yaşayan İsrailli yazar Asaf Şalif'in "Yerel Sohbetler" haber sitesindeki bu günkü yazısından şunları aktardı:

İsrail Emniyet Birimleri kendi arşivlerindeki binlerce raporu gizlemeye devam ediyor; Filistinlilerin maruz kaldığı işkence ve cinayetler hakkındaki bu raporları yayınlamama kararı aldı.

Mevcut şartlarda, son zamanlarda gerçekleşen olaylara ait en az 300 bin rapor İsrail kamuoyundan gizleniyor. Raporlar, DeirYasin'deki sivillerin öldürülmesi ile başlayıp Fehd El Esved'deki sivil katliamına kadar devam etmektedir. Siyonistlerin son 200 yıldır  delilleri gizleme konusundaki ısrarı ise mezkur olay ile ilgili birçok sorunun gündeme gelmesine sebep olmuştur.

2018 yılında İsrail arşivinden bir bölüm gizli ve sınırlı olmak şartıyla yayınlandı. Yaklaşık 100 yıldır herkesten gizlenen bu bölüm, 363 sayfalık bir Excel sayfasından oluşmaktaydı. Mevcut durumda ise, İsrail makamları binden fazla raporun gizlilik mührünü ise hâlâ kaldırmış değil. 

Fehd El Esved'deki sivil katliamı hakkında bir kitap da kaleme almış olan Şalif şöyle devam etti : 

Şimdiye kadar İsrail kamuoyundan gizlenen söz konusu raporlar öldürülenlerin isimlerini, katliam tarihlerini, temel kaynakları ve diğer konuları içermektedir. İsrail hükümeti bu raporları "Çok Gizli" kategorisinde tutmakta ve bunların ifşası ile ilgili de derin bir endişe duymaktadır.

Raporların en önemlilerinden biri ise, 1821 tarihli Parker Raporudur. Aynı şekilde 125 rapor 19. yy'a, 200 rapor ise 1948 yılı öncesine dayanmaktadır. Bu raporların detaylarına ulaşılamadığı göz önünde bulundurulduğunda, içerikleri hakkında da kesin görüşlerin yer almadığı aşikârdır. Bu raporlar 200 yıldır muhatapların gözlerinden gizli tutulmakta ve detaylar hakkında da herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.

Önemli olan nokta ise; İsrail Milli Arşivinin, Amerika Milli Arşivi gibi bağımsız bir kuruluş olmamasıdır. Hatta arşiv, Başbakanlık Ofisine bağlıdır ve bundan dolayı da diğer kuruluşlar ile keyfi olarak bir araya gelmektedir.

Bir diğer nokta ise bu milli arşivde, 1956 Gazze işgali ile ilgili raporun dışında, savaş bakanlığı arşivine ait hiçbir belgenin yer almıyor olmasıdır. Bununla birlikte, raporların ifşasının önünü alabilmek için MOSSAD, Şabak ve ordu da arşivin idaresi ile ayrı ayrı ilgilenmektedir. 

Yazar son olarak da şunlara dikkat çekti: İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen en büyük cinayet olan DeirYasin ve Kefer Kasım katliamlarına ait raporlar da aynı şekilde gizli kalmıştır. Buna ilaveten, İsveçli diplomat ve insan hakları Savunucu Folke Bernadotte'nin, Siyonist birlik Lihi tarafından 1948'de öldürülmesine ve aynı şekilde Diker Denizaltısının batırılmasına ilişkin raporları da içeren, 1940-1950 yıllarına ait 13 rapor da saklı tutulmaktadır.

kudusgunu.com

Yorumlar