İslami Cihad Hareketi 35 Yaşında (Analiz)

Filistin İslami Cihat Hareketi'nin 35. kuruluş yıldönümü dolaysıyla Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve Suriye'de etkinlikler düzenlendi. 

Görüntülenme: 473 Tarih: 09 Ekim 2022 15:40
İslami Cihad Hareketi 35 Yaşında (Analiz)

Gazze'nin orta kesimindeki El-Ketibe Meydanı'nda düzenlenen ve "Savaşımız Kudüs'e varıncaya kadar sürecek" temasını taşıyan etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Etkinlikte, İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyelerine ait farklı büyüklükteki roketatarlar ilk kez sergilendi.

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale, banttan yayımlanan konuşmasında, etkinlikle, Filistin halkı ve direniş güçlerinin, İsrail ve onun Mescid-i Aksa'ya saldırılarına karşı birlik içinde olduğu mesajı verdiklerini belirtti.

Mevcut şartlarda öncelikle yapılması gerekenin, "işgale karşı direniş" temelinde Filistin birliğini güçlendirmek olduğunu ifade eden Nehhale, "İsrail'in, onu koruyan, gözeten, destekleyen ve başını ABD'nin çektiği müttefikleri var. Bu nedenle bizim de davamızın adil olduğuna inanan en geniş Filistin-Arap-İslami-uluslararası ittifakı kurmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor." dedi.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri de bant kaydı konuşmasında, İslami Cihad'ın büyümesini, tüm Filistin halkının büyümesi olarak gördüklerini söyledi.

"El ele bu yolda zafere doğru ilerlediklerini" vurgulayan Aruri, bazı görüş ayrılıkları yaşansa da bunların hemen üstesinden gelindiğini ve Filistin davasının önceliği konusunda da fikir birliği içinde olduklarını kaydetti.

Bilindiği üzere Filistin İslami Cihat Hareketi, 6 ekim 1987 yılında resmen kuruldu. Bu hareketin kuruluş zemini ise, 70'lı yılların sonlarına doğru, Mısır'da eğitim görmekte olan bir grup Filistinli öğrenci tarafından sağlanmış oldu.

Geçen 34 senede, İslami Cihat Hareketi'nin 3 genel sekreteri olmuştur; Dr. Fethi Şakaki, Ramazan Abdullah Şallah ve Ziyad Nahale. Dr. Şakaki, 1995 yılında Libya'dan Filistin'e dönerken, MOSSAD tarafından Malta adasının Selima kentinde suikastına uğradı. Ramazan Abdullah ise 2018 yılına kadar, İslam Cihat Hareketi'nin genel sekreterliğini yaptı ve 2020 yılında hastalığı yüzünden şehit arkadaşlarının safına katıldı. Ziyad Nahale ise, 2018 yılında İslami Cihat'ın genel sekreteri olarak seçildi ve hala bu görevde bulunmakta. Belgelenmiş raporlara göre, işgal rejiminin suikast timi, Ziyad Nahale'nin peşindedir.
İslami Cihat, direnişin Siyonist rejimine karşı mücadele veren erkanından biri sayılıyor. Siyonist rejim ile her türlü uzlaşma ve müzakereye karşı olan İslami Cihat, İsrail rejiminin Filistin'in topraklarını işgal ettiği sürece, siyasi arenada faaliyetin sonuçsuz bir girişim olup, silahlı mücadeleye zarar verdiğine inanıyor. Bunun için şimdiye kadar, siyaset arenasına girmiş değil ve hatta 2006 yılında parlamento seçimlerini boykot etti. Bunun için Siyonistler, İslami Cihat ile her türlü uzlaşma yolunun kapalı olduğunu iyice bilmekteler. Uzlaşma yapamayacaklarını anladıkları için Siyonistler, İslami Cihat yetkililerine yönelik suikast peşindeler. Bunun yüzünden Siyonistler tarafından şimdiye kadar İslami Cihat'ın çok sayıda komutanı şehit edilmiştir.

Diğer bir konu da, İslami Cihat'ın askeri kanadı Kassam Tugayları ile ilgilidir. Kassam Tugayları, hareketin liderlik konseyinden sonra, İslami Cihat'ın en önemli ruknü ve Filistin direniş gruplarının en önemlilerinden sayılıyor. Kassam Tugayları komutanları her daim ABD ve Siyonist rejimin suikast listesinde olmuştur. En son olarak ağustos ayında İslami Cihat'ın askeri komutanlarından Teysir Caberi, suikasta uğradı.

Diğer bir konuda, İslami Cihat'ın geçen 35 senede asla kuşkuya kapılmadan yoluna devam etmiş olmasıdır. Bu hareket her daim direniş cephesinin diğer üyeleriyle işbirliği içinde olmuştur. Siyonist rejim, İslam Cihat üzerinden Filistinli gruplar ve direniş grupları arasında anlaşmazlık çıkarmak için büyük çaba sarf etti, ancak asla başarılı olamadı. İslami Cihat üyeleri ve komutanlarına yönelik suikast düzenleyen işgal rejimi, hareketin çok sayıda üyesini de gözaltına almıştır.

Sonuç itibarıyla İslami Cihat sürekli şekilde, kendi caydırıcılık gücünü geliştirmiştir ve hareketin kuruluşunun 35. yılında da, füze birliğini görücüye çıkardı. İşgal rejimi karşısında gösterdiği kararlı direnişi, İslami Cihat'a halk desteğinin artmasına yol açmıştır.
Parstoday

Yorumlar